
FAQ’s Pertaining to Submitting Resolutions 

Question:  Who may submit a resolution? 

Answer: Any licensed minister, a district, or the General Board. 

Question:  When is the deadline for submitting a resolution? 

Answer:  July 1 

Question: Where may I send a resolution? 

Answer: You may mail it to UPCI World Headquarters, 36 Research Park Court, Weldon 
Spring, MO 63304 or email it to jfierge@upci.org. 

Question:  What does a sample resolution look like? 

Answer: WHEREAS there needs to be clarity as to who may speak on behalf of the District 
at a church disaffiliation meeting, 

BE IT THEREFORE RESOLVED that Article XIX – Local Assemblies, Section I.  Affiliation, 
paragraph 7 (b) be changed to read as follows: 

(b) Advise and invite the District Superintendent or his designee and District Presbyter to
speak as representatives of the district at said meeting.  No Superintendent or Presbyter
shall be the representative for the District at the disaffiliation of the church he pastors.

Question 5:  What does the manual say about resolutions? 

Answer: 
ARTICLE III 
THE GENERAL CONFERENCE 
Section 3. Business Sessions. 

2. All resolutions and amendments to this Constitution, except those affecting the Articles of
Faith, shall first be presented to the Resolutions Committee, and such committee shall pass upon 
such resolutions or amendments prior to the submission thereof to the General Conference. Proper 
notification will be given the ministerial constituency by publishing a deadline date and address for the 
submission of resolutions. All resolutions that will be presented to the General Conference shall be 
mailed to all ministers no later than sixty (60) days prior to the General Conference, with the 
Resolutions Committee meeting set to accommodate this mailing deadline. A resolution must have 
the author's signature. If the Resolutions Committee shall fail to act upon such resolution or 
amendment or shall refuse or fail to report its action thereon to the General Conference, or if the 
Resolutions Committee shall have failed to report favorably on any such resolution or amendment, 
then by a vote of two thirds of those in attendance at the General Conference entitled to vote thereat 
may force such resolution or amendment to a vote of the General Conference. The General Board 
may submit resolutions to the Resolutions Committee for consideration while the conference is in 
session. Resolutions presented by the General Board, while the conference is in session, will be 
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published and distributed to the voting constituency in attendance at least twenty-four (24) hours 
before being presented to the conference for consideration. 

3. All resolutions that remove or change a portion of text from the Manual of the United
Pentecostal Church International, must be presented in such a way that the removed or changed text 
appears in context, and the removed or changed text is printed in “strike-through” character text 
format, added text appears in underlined character text format, and unaltered text appears in normal 
character text format  

4. All resolutions affecting the Articles of Faith of the United Pentecostal Church International
shall be presented to the Resolutions Committee and the General Board of said organization before 
going to the General Conference floor. Should the majority of the General Board and the majority of 
the Resolutions Committee vote to present the resolution to the conference floor, said resolution shall 
be properly advertised among the constituents and brought to the next General Conference for 
action, thus making it possible for a greater representation to be there to take part in the voting. 

5. All resolutions passed at General Conference affecting the Articles of Faith shall be taken to
every district conference to be voted on, requiring two-thirds of the district's voting constituency 
present for ratification, as well as two-thirds of the districts ratifying before it can be implemented. 

6. All resolutions affecting the method of election, requirements to hold office, or length of term
in office may be passed in any conference, but in an election conference they may be passed only 
after the elections are complete.  

7. All business meetings in the General Conference shall be conducted according to and in
harmony with Roberts Rules of Order Revised. 

ARTICLE XXII 
AMENDMENTS 
Section 1. 

1. This Constitution may be amended at any General Conference by a majority of the votes
cast thereon in favor of any such amendment and each amendment shall be voted upon separately. 
Only those amendments shall be considered at the General Conference which have first passed the 
Resolutions Committee as provided in Article III, Section 3, Paragraph 2. 


